Ce este magnetita?

Magnetita (magnetitul) este un compus din grupa oxizilor de fier – oxidul fero feric (Fe3O4) - cu proprietăți feromagnetice, fiind oxidul de fier cel mai rezistent față de acțiunea acizilor sau bazelor. Magnetita este de culoare neagră, cu un luciu mat, metalic.

Cum arată magnetita

Magnetita

Datorită rezistenței chimice la oxidarea atmosferică foarte mare, pulberea de magnetită în amestec cu ulei sau vaselină este utilizată de unii producatori de calorifere sau țevi din oțel, pentru protejarea componentelor la transport și depozitare.

Magnetita sub forma unei pulberi fine în suspensie, mai poate apărea în instalațiile de încălzire/răcire cu componente din oțel și fontă și după un interval de utilizare. Acest fenomen este datorat unor procese complexe de oxidare care apar în reacția dintre fier (existent în oțel și fontă) și apa care constituie fluidul termic. Reacția are loc în anumite condiții de temperatură, presiune și în prezența oxigenului dizolvat.

Utilizarea apei de consum din rețea ca fluid termic sau a unor antigeluri care prezintă o conductivitate electrică mai mare de 1500 µS/cm (ex: antigelul auto) favorizează apariția magnetitei, accelerând procesul de formare a acesteia.

În acest caz, fluidul termic capătă un aspect tulbure, de culoare neagră.

Fluid termic tulbure

Fluid termic tulbure

Filtrele mecanice, de tip pahar sau “Y“, cu care sunt echipate, în general, instalațiile termice, NU au capabilitatea de a reține particulele foarte fine de magnetită și alte pulberi existente în circuit.

Probleme care pot apărea în cazul în care există depuneri de magnetită în instalație

Neîndepartarea la punerea în funcțiune a instalațiilor termice a magnetitei si a celorlalte resturi solide, de eventuale materiale de construcție rămase pe circuit, conduc la reducerea randamentului sistemului și apariția unor fenomene nedorite precum:

  • La instalație: nu se încalzesc complet radiatoarele, nu se încalzesc ultimele radiatoare, zgomot și pocnituri în radiatoare;
  • La generatorul de agent termic (centrala termica, panou solar, pompă de căldură, etc.): zgomot de fierbere în funcționare, nu produce apă caldă sau agent termic la temperatura dorită, pompa si/sau vana cu 3 cai se blochează frecvent, schimbătoare de căldură înfundate.

Exemple de componente afectate de magnetită

Schimbător principal colmatat
Schimbător secundar colmatat
Componentă a instalației afectată de magnetită
Câmp magnetic puternic Câmp magnetic puternic
5 ani Garanție

Dorești informații suplimentare despre CLEANEX® MAG sau alte produse LABOREX?

Dar o ofertă personalizată?

Completează formularul, iar noi îți vom trimite toate datele de care ai nevoie!

* Toate câmpurile sunt obligatorii!

Te-ai hotărât să comanzi? Alege acum să beneficiezi de cea mai bună ofertă pentru protecția instalației tale:

Doresc filtrul magnetic CLEANEX® MAG HF1 pentru protecția anti-magnetită a instalației de încălzire!

Comand acum CLEANEX® MAG HF1, la prețul de doar 399 LEI, TVA inclus